Sopron környéke / Nézz körül!

 

Épített örökségünk

Ágfalva:

Német és magyar ajkú település. A 18.sz-ban épült evangélikus és katolikus temploma mellett többek között a nevezetes ágfalvi csata és a kitelepités emlékműve látható a községben.

Ágfalvi templom

Fertőrákos:

A turisták által leginkább látogatott hely az itt található kőfejtő, a maga sokszínűségével (barlang színház, őslénytani kiállítás, természeti és mesterséges képződmény) vonzza a turistákat.

Fertőrákosi kőfejtő és barlang színház

Harka:

Az Istenszéke hegytető (Kr. e. VII. században épült földvár maradványai), helytörténeti kiállítása, továbbá a két felekezeti temploma nyújt érdekes látnivalót.

Istenszéke hegytető

A falu legrégebbi épülete a harkai tempom, mely a XIII.sz. második felében épült későromán stílusban. Először 1309-ben említik. Ma is őrzi a román és gótikus jegyeket: félköríves apszis, csúcsíves ablakok, kőkeretes ajtó. A török időkben állítólag kitűzték rá a félholdas zászlót is. 1657-ben átépítették, mert megrongálódott. A támpillérek a barokk átépítés eredménye. A szentélyt Stornó Ferenc a XIX. sz. végén alkotta.

Szent Péter és Szent Pál-templom Harka

 

Kópháza:

A gradistyei horvátok talán legösszetartóbb közössége és magyarok által lakott község, mely mai napig ápolja hagyományait, őrzi értékeit. A Kegytemplom, a tájház, az interaktív múzeum, a Mátyás kunyhó, a Tanösvény, a határnyitás alkalmára készült emlékmű, igazán tartalmas időtöltést kínál az ideérkezőknek.

Fekete Mária szobor 

Nagycenk:

A település, ahonnét elindult egy politikusi karrier, gróf Széchenyi István reformkori pályafutása. Itt található a család mauzóleuma, a GYSEV vasút történeti parkja, továbbá itt rója útját a kisvasút.

Széchenyi István

Széchenyi kastély Nagycenken

Nagycenki kisvasút