Ikva-mente / Élmény, szabadidő

fertőszentmiklósi víztorony

A Fertőmenti Térségi Vízellátó Rendszer 11 település (Agyagosszergény, Fertőboz, Fertőd, Fertőendréd, Fertőhomok, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Hegykő, Hidegség, Petőháza, Sarród) vízellátását szolgálja. A központi vízbázisa a Lees erdőben található vízműtelep, 4 db mélyfúrású kúttal. A napi átlagos víztermelés 2000 m³. A kitermelt víz összetevő komponensei alapján az I. vízminőségi kategóriába tartozik.

A rendszer magastározója a fertőszentmiklósi víztorony, amely 1980-ben épült, és az elmúlt időszakban történt korszerűsítésnek köszönhetően visszanyerte eredeti állapotát.

Magassága: 37 méter.
A  vízoszlop maximális magassága a tárolótérben: 6 méter
Tárolókapacitása: 1000 m³ azaz 1 millió liter víz, ami a térség fél napi vízfogyasztását fedezi.

A víztorony működése: szivattyú - tartály - felhasználók.

 

petőházi strand

Története 1970-ben kezdődött, amikor a próbafúrás eredménnyel járt, és 1348 méteres talajmélységből nagy bőséggel, percenként 950 liter vízhozammal tört fel a 45 C hőmérsékletű termálvíz, amely ásványokban rendkívül gazdag, összes oldottsó tartalma 3440 mg literenként. Az eddigi vélemények szerint főként mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas a víz, s már hivatalosan is gyógyvízzé nyilvánították. Három nyitott medencéje van: úszómedencéje 33,17 méteres, a víz 25 °C-os, a 23,22 méteres termálmedencében ülőpadok is vannak, továbbá a gyermekeknek is épült egy 8,5 méteres pancsoló. A fürdő jól felszerelt, kényelmes, kabinsorokkal, zuhanyzókkal, ülőpadokkal, fekhelyekkel, napernyőkkel, vendéglátóipari, szórakozási lehetőséggel várja vendégeit.

 

szidónia kastélyszálló

A Felsőbüki Nagy-Ürményi-kastély (ma Szidónia kastélyszálló) – Eredetileg a Széchényiek egyszerű udvarháza volt, 1770 körül a felsőbüki Nagy család kastéllyá alakította. 1910-ben Hans Mayer bécsújhelyi építész átformálta. Versegi Nagy Elek 1925 táján az egész kastélyt korszerűsíttette és a parkot is újjáalakíttatta, annak dísze a kastély főbejárata előtt álló hatalmas feketedió-fa, amelynek átmérője egy méteresnél nagyobb.

A kastély 1950 és az 1980-as évek vége között SZOT gyermeküdülőként üzemelt, sok helybeli lakosnak adva munkalehetőséget. Majd ezt követően közel 10 évig elárvultan állt, amíg 1999-től Kastélyszálló Szidónia elnevezéssel négycsillagos szállodaként új funkciót kapott.