Fertő-part / Hagyományok

 

zöldségtermesztés - hegykő

Zöldségtermesztés

A Fertő-parti -  tájszólással „fertei”  -  földeknek köszönhetően a 20. században messze földön híressé lett a hegykői zeller, a fehérrépa, a  sárgarépa és a hagyma. Ahhoz, hogy megértsük a helyiek zöldségtermesztési hagyományőrző gyakorlatát, meg kell ismerkedni az országban szinte egyedülálló talajtani és éghajlati sajátosságokkal. A Fertő-tó déli partja mentén kialakult Fertő-Hanság-medence mélyedésének nyugati és déli határát élesen vonja meg a Fertőmelléki- dombvonulat, illetve az Ős-Ikva kiemelkedő hordalékkúpja. Ez az éles határvonal a talajviszonyok tekintetében is megmutatkozik.

Valójában jól behatárolható az a terület, amely évszázados megfigyelések alapján különösen kedvez a gyökérzöldségek termesztésének. Ma, amikor az egészséges táplálkozás kérdései napirenden vannak, nem lehet figyelmen kívül hagyni a zöldségfélék – ezen belül is a gyökérzöldségek – szerepét, ezért is kerülhetnek reflektorfénybe a „hegykői zöldségek” gyűjtőnéven ismertté vált termékek.

A „fertei” földek nem azonosak az osztrák oldaliakkal, ahol az uralkodó szél hatása és a tó iszapjának kihordása már nem érvényesült, így ott a szikesedés mértéke sokkal nagyobb, és inkább a szőlőtermesztésnek kedvez.

A helyi klímaviszonyok azért is igen kedvezőek a gyökérzöldségek termesztésére, mert a Fertői-medence Magyarország leghűvösebb, legcsapadékosabb síkvidéke. A nyári alacsonyabb hőmérséklet pedig kedvez a korai és a tárolásra alkalmas sárgarépa termesztésének.

A Fertő tó mentén termesztett sárgarépa immár 200 éve ismert és keresett termék. Az ország különböző tájain termelt sárgarépától abban különbözik, hogy vörösebb színű, édeskésebb, intenzív ízű, hosszú, sima és elágazásmentes. Mindez köszönhető a talajok hatásának, a Fertő tó és az Alpokalja éghajlatának. A vízszabályozás után a szárazra került tómeder laza, mélyrétegű és üde talaja teszi lehetővé, hogy ezek a zöldségfélék mélyre hatoló, sima, gyönyörű gyökeret neveljenek.

A petrezselyemgyökér  (fehérrépa) hasonlóan értékes, szép küllemű termék. Ugyanúgy meghálálja a termőhely adottságait, mint a sárgarépa, hiszen alaktanilag  sima, elágazásmentes, élvezeti szempontból pedig erőteljesen fűszeres ízű és illatú. A már említett nyári alacsonyabb hőmérséklet kedvez a hosszabb idejű tárolásra is alkalmas   petrezselyemgyökér termesztésének.

A hegykői hagyományt fejlesztette tovább  a Som család. Az  1990-ben alapított gazdaságukban ( Som Zöldség Kft. Hegykő) főképp gyökérzöldségeket termelnek. Országszerte találkozhatunk ízlésesen csomagolt termékeikkel a boltok polcain!

 

 

https://hegykoi-zoldseg-kft.webnode.hu/

https://mezohir.hu/portal/2014/a-hegykoi-zoldseg-titka-131260