Fertő-part / Egyszer volt ...

A szent-kő keresése; hegykő

A középkori oklevelek lapjain először 1262-ben említik a települést Villa Igku néven. Ebben a latin nyelvű forrásban azt olvashatjuk, hogy Hegykő megkapja a rangosnak számító hetivásár tartási jogot. Az első hallásra kicsit misztikusnak tűnő Igku nevet igy-kőnek értelmezhetjük.  Az „igy” szó pedig a régi magyar nyelvben azt jelentette, hogy „szent”, ilyenformán alakulhatott ki a község neve: Szent-kő. A történelmi térképeken szereplő német elnevezés is ezt bizonyítja: Heiligenstein, melynek  tükörfordítása a szent-kő. A helységnév eredetének meghatározásához keressünk-e a falu határában magasodó hegycsúcsot? Felesleges, mert nincs! Helyesebben tesszük, ha inkább a Fertő partján egykor  elhelyezkedő ősi, szent ligetek közelében kutatjuk a megfejtést. Íme, meg is találjuk:  itt állhatott az az áldozati kő, melyhez a falu lakosai járulhattak a kereszténység előtti időkben.

Vajon megtalálták-e  azt  szent  követ, melyről a települést elnevezték? Létezik-e valahol? Erre a kérdésre azt a választ kaptuk az öreg hegykőiektől, hogy megvan, de  biztosan nem láthatjuk  már soha, hiszen beépítették a régi templom oltárába. Azonban 2000-ben az iskola nyugalmazott tanára a bányató környékén egy hatalmas, érdekes alakú követ fedezett fel, melyről azt  feltételezik, hogy  a falu névadója lehet. (1.kép)

Ez a kő adta az ötletet a hegykői  Hősi kertben   2008-ban   felavatott  emlékműhöz .  (2.kép) A szent kő és a magyar koronázási palást stilizált ábrázolása látható rajta, szimbolizálva ezzel  az ősi hit és a kereszténység összefonódását. A község nagyobb ünnepségeit jelenleg is ezen a helyen szokták tartani, ezzel tisztelegve őseik előtt.

 

 Nézd meg a következő videót a hegykői látnivalókról!